Comisar șef de la Garda de Coastă, premiat cu distincția „Polițistul de frontieră al anului 2021”

416
Astăzi, la sediul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, în prezenţa domnului Lucian Nicolae Bode, ministrul Afacerilor Interne, a chestorului principal de poliţie Liviu Bute, împuternicit inspector general al Poliţiei de Frontieră Române, şefiilor de arme din Ministerul Afacerilor Interne, reprezentanţilor instituţiilor care colaborează cu Poliţia de Frontieră şi a personalului Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, au avut loc festivităţi prilejuite de sărbătorirea a 157 ani de la înființarea Poliției de Frontieră.

„În 2021, Poliția de Frontieră Română împlinește 157 de ani de existență instituțională. Istoria o cunoaștem, prezentul îl trăim, iar viitorul, chiar dacă aparține generațiilor următoare, depinde și de noi, de modul în care înțelegem să construim, să evoluăm și să fim adevărați mentori pentru colegii aflați la începutul carierei. Practica ne-a demonstrat, în repetate rânduri, că termenul ”cooperare” nu este un clișeu, ci o realitate fără de care nu poate exista performanță profesională. Mai mult decât atât, pandemia de COVID 19 a constituit în egală măsură, o provocare și o lecție pentru noi toți. Ne-a testat limitele, capacitatea de adaptare, empatia și tăria de caracter”, a afirmat ministrul Lucian Bode, cu acest prilej.

Acest moment festiv a reprezentat un prilej pentru promovarea a 180 de poliţişti de frontieră, ofiţeri şi agenţi care își desfășoară activitatea în structurile Poliției de Frontieră, specialiști în supravegherea frontierei terestre, maritime, aeroportuare, care au fost evidențiați şi recompensaţi prin avansare în gradul profesional următor, înaintea îndeplinirii stagiului minim, pentru merite deosebite avute în misiunile operative desfășurate, atât pe teritoriul țării, cât şi în urma participării la operaţiunile comune organizate de Agenția Frontex.

Totodată, inspectorul general al Poliţiei de Frontieră Române a acordat distincţia "Poliţistul de frontieră al anului 2021” pentru doi poliţişti de frontieră, după cum urmează. Este vorba despre comisar șef de poliție Petrică Bacaim, de la Garda de Coasta, Serviciul Prevenirea și Combaterea Migrației Ilegale și Infracționalității Transfrontaliere - în calitate de șef serviciu.

„Ofițerul este un lucrător experimentat al poliţiei judiciare care desfășoară activităţi informativ-operative calificate pentru identificarea, supravegherea şi documentarea activităţilor infracţionale din zona de competenţă.

Acesta a coordonat echipa care a descoperit și instrumentat dosarele penale privind importul de deșeuri cu încălcarea dispozițiilor legale în domeniu, contrabanda cu țigarete, dar și alte infracțiuni din sfera criminalității organizate transfrontaliere.

Astfel, a coordonat activităţile specifice într-unul dintre cele mai mari dosare penale privind traficul ilegal de deșeuri, în care au fost descoperite 85 de containere încărcate cu aproximativ 1.860 tone deșeuri ce urmau să intre în țară. De asemenea, ofițerul a coordonat echipele operative în cazuri de contrabandă cu țigări, dintre acestea menţionăm cel în care au fost confiscate peste 240.000 pachete țigări, cu timbru de Moldova, în valoare de aproximativ 3.860.000 lei, pe zona de produse contrafăcute dar și a altor infracțiuni din sfera criminalității organizate transfrontaliere”, au precizat reprezentanții Poliției de Frontieră.

De asemenea, distincția a fost acordată și agentului șef principal de poliție Cătălin Bălașa, din cadrul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră - Direcția de Prevenire și Combatere a Migrației Ilegale și a Infracționalității Transfrontaliere

Prin determinarea manifestată în exercitarea atribuțiilor de serviciu, polițistul a contribuit semnificativ la destructurarea unor grupări infracționale specializate în fabricarea ilegală a țigaretelor, care acționau la nivel internaţional în mai multe state din Europa. Documentarea întregii activități infracționale s-a realizat prin cooperarea internațională cu reprezențanți ai Oficiului European de Luptă Anti-Fraudă (OLAF) şi ai Guardia Civil din Spania. Activitățile ilicite ar fi putut cauza un prejudiciu bugetului consolidat al Uniunii Europene de peste 100 milioane de euro. Meritele poliţistului au fost recunoscute inclusiv de către Unitatea Central Operativă din Guardia Civil din Spania, prin acordarea medaliei Crucea Ordinului de Merit al Guardia Civil.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2783 secunde