Vaccinul Moderna, omologat de urgență de OMS

Sâmbătă, 01 Mai 2021, 09:55
1008
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a omologat vineri de urgenţă vaccinul contra Covid-19 de la Moderna, al cincilea beneficiar a unei astfel de validări din partea agenţiei sanitare a ONU, informează AFP. Acest vaccin cu ARN mesager "se adaugă listei în creştere a vaccinurilor validate de OMS pentru utilizare de urgenţă", a subliniat orgganizaţia într-un comunicat.

OMS a omologat deja vaccinul de la Pfizer-BioNTech, cele două seruri de la AstraZeneca fabricate în India şi în Coreea de Sud şi cel de la Johnson & Johnson, numit Janssen. O decizie este aşteptată în curând, după toate probabilităţile săptămâna viitoare, pentru cele două vaccinuri chinezeşti, Sinopharm şi Sinovac.

Această procedură ajută ţările care nu au mijloace de a determina ele însele eficienţa unui medicament de a avea acces mai rapid la terapii şi de a permite sistemului Covax, organizat de OMS cu parteneri (Alianţa pentru vaccin (GAVI) şi Cepi (Coalition for Epidemic Preparedness Innovations) pentru a distribui în special vaccinuri contra Covid naţiunilor defavorizate, de a putea lua în considerare vaccinuri suplimentare. Potrivit comunicatului, "omologarea de către OMS în cadrul procedurii pentru situaţii de urgenţă (EUL) constituie o condiţie prealabilă de aprovizionare cu vaccinuri pentru Covax".

Produsul dezvoltat de start-up-ul Moderna, un pionier în vaccinurile contra Covid, are caracteristici foarte asemănătoare celui produs de Pfizer-BioNTech, cu 94,1% eficienţă potrivit OMS. Acest ser american este autorizat în UE, în America de Nord, în Regatul Unit şi în alte ţări, precum Israel şi Singapore.

Pagina a fost generata in 0.1093 secunde